Világpremier

Révay András - 2005. február 23. 10:24

Az ország idegenforgalma szempontjából páratlan jelentőségű kezdeményezésről tájékoztatták a közelmúltban a szakma képviselőit.

Az olcsó jegyeket kínáló, „fapados” légitársaságok már eddig is nagyon sok utast hoztak Budapestre. Tevékenységük a jövőben valószínűleg erősödni fog.

Dr. Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója által ismertetett adatok szerint már kilenc „low cost” társaság indít közvetlen járatot Budapestre, közel 50 európai városból: a német Germanwings és Air Berlin, a szlovák SkyEurope, a brit-magyar Wizz Air, a brit EasyJet és a Jet2, az ír AerLingus, és a norvég Snowflake (SAS légitársaság), valamint a Fly to Norway (Norwegian Air Shuttle). 2004-ben a 10 legnagyobb utasforgalmat bonyolító légitársaság fele fapados volt. Ezek a járatok könnyebben és gyorsabban teszik elérhetővé Magyarországot - kedvező áron - így olyan embereket is hoznak, akik e lehetőség nélkül nem utaznának. Egy repülővel érkező turista napi átlagos költése 100 Euro, az átlagos tartózkodási idő 2,7 nap. Egész évre számolva, a fapados járattal érkező körülbelül 400.000 külföldi vendég 108.000.000 Euro közvetlen idegenforgalmi bevételt jelent számunkra.

Felismerve ezt a tényt a Magyar Turizmus Rt. kidolgozta a Fly és Bus programot, melynek lényege, hogy az olcsó légitársaságokkal Magyarországra utazók ne csak repülőjegyet, hanem előre meghirdetett vonzó, utazási csomagajánlatokat is találjanak a fapadosok internetes honlapjain, amelyeket azonnal lefoglalhatnak és kifizethetnek.

Budapest egyike Európa legszebb városainak. Egyetlen európai főváros sem tud a város központjához közelebb fekvő repülőteret kínálni az olcsó járatok számára, mint Budapest! Ferihegy I., ami ráadásul még közelebb is fekszik a belvároshoz, mint a központi repülőtér. Ferihegy I. a 2005. májusáig tartó fejlesztésnek köszönhetően évi 4,5 millió utas áteresztésére lesz képes. Ez hétszer lesz több, mint eddig.

A kontinens turisztikai szempontból fontos területeinek egyetlen fővárosa sem olyan központi elhelyezkedésű, mint Budapest. Az ország valamennyi turisztikai látványossága Ferihegy I.-ről indulva - legfeljebb 2,5 órás buszos utazással elérhető és az autópályák gyors építésének köszönhetően ez az idő minden hónapban rövidebb lesz. Európa egyetlen más turisztikai szempontból fontos országában sincs ennyi hőforrás, és nem tudják egészségügyi szolgáltatásaikat olyan kedvezően ajánlani, mint Magyarországon.

Mindezekből egyszerűen adódik a megoldás: Az utazónak Magyarországot „Budapest-kapun” keresztül, komplett programként kell ajánlani. Az utas repülőjegye mellé (amihez eddig legfeljebb csak bérautó és hotelszoba járt) színes programokat kaphat, garantált transzferrel érkezéstől indulásig (visszarepülésig), hotelben szállást, ellátást, mindenre kiterjedő gondoskodást.

A Magyar Turizmus Rt. legmesszebb menő erkölcsi támogatását élvezve, rekord idő alatt alakult meg a Fly & Bus Kft. mint a koncepció megvalósítója, szervezője és felelőse. A vállalat tulajdonosai, nagy tapasztalatokkal rendelkező turisztikai szakemberek. A téli szezonban a Fly & Bus Hungary Kft (2005. január 25 - 2005. március 31.) három programmal indul, melyek két légitársaság honlapján is közvetlenül foglalhatóak, illetve fizethetőek hitelkártyával.

FLY & BUS & RELAX (wellness-ajánlatok, 4 nap/3 éjszaka)
FLY & BUS & CURE (1, 2 és három hetes kúra ajánlatok)
FLY & BUS & CULTURE (4 nap/3 éjszaka, különböző kulturális programok Budapesten)

Ezek a programok 2005 április 1-től FLY & BUS & ROUNDTRIP utakkal bővülnek, melyeket az ország legkülönbözőbb régióiba terveznek. Lesznek még tematikus körutak, ugyancsak országjárás keretében. Szintén 2005 április 1-én indulnak a FLY & BUS & RESORT programok az ország kiválasztott nyaralóhelyeire: szállodákba, nyaralóházakba és kempingekbe.

A Fly&Bus Programok minden Budapestre érkező légitársaság számára elérhetőek lesznek. A Kft. szándéka, hogy az Air Berlin és a Germanwings után minél több légitársaság honlapjára kerüljön fel egyedülálló ajánlataival, minél több utazónak kínálja kényelmesen és költségkímélően az egész ország megismerésének élményeit. Az ajánlat különlegessége, hogy az érkezőket a Kft. transzfer-buszai szállítják közvetlenül az utazás célpontjához és onnan – a tartózkodás lejártát követően - ismét vissza a repülőtérre.

A négy túra-útvonal:
I. Budapest – Visegrád (Dunakanyar)
II. Budapest – Siófok – (Hőgyész) – Hévíz – Alsópáhok (Hévíztől északra) - Zalakaros
III. Budapest – Mór – Tihany – Tapolca – Sárvár – Bükfürdő – Sopron - Röjtökmuzsaj
IV. Budapest – Parádsasvár – Eger – Hajdúszoboszló – Debrecen

Az utazó nemcsak a légitársaságok honlapjain foglalhatja le utazását, hanem utazási irodákon keresztül és a www.flyandbus.com honlapon is. Természetesen magyar utazók is igénybe vehetik a magyarországi programokat –a repülés költségeinek megfizetése nélkül.

 

Ha tetszett a cikk, lájkold és írd le a véleményed!