Sólyom - Jó név vagy sem?

utazonet.hu - 2013. augusztus 26. 16:31

Az új magyar légitársaság vélt és valós dolgai mindenkit foglalkoztatnak. Sokakban felmerült például, hogy a neve nem túl szerencsés. Ezt a témát járjuk most körül.

Álmos Vezér itt járt, majd visszatért Angliába. Kiderült, hogy a Sólyom élelmiszerek , sőt energiatalok márkája is lesz (milyen kár, hogy egy 'konkurens' már ad szárnyakat, mert mekkora szlogen lett volna). Megtudtuk, hogy az első körben tervezett desztinációk listája a következő: Amszterdam, Brüsszel, Frankfurt, London, Milánó, Párizs és Stockholm. Szóval pörögnek a dolgok. Azonban még magával a névvel nem foglalkoztunk. 
 
 
Ennek a cikkenk nem feladata a légitársaság ügyeivel foglalkozni, csak magát a sólyom szót járja kicsit körbe a teljesség igénye nélkül.  Magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint a török nyelvből érkezhetett a fiatal sólyom, karvaly jelentéső szó. Érdekesség, hgoy a török nyelvben nincs 'm', ez a nyelvtudósok szerint már magyar (esetlegesen kicsinyíiő) képző, ámde ez egy igen ritka nyelvi lelemény, hasonló csak az orom és
a sulyom szavakban található. 
 
 
A sólyom szó másutt is népszerű, elég ha az osztrák vilgásztárra, Falcora gondolunk, aki ugyan a nevét egy siúgró keresztneve alapján kepta, de az is Falko volt, amely a falcon alapján (sólyom latinul) keletkezett. A sci-fi rajongóinak nem kell többet mondanunk, mint a Millenium Falcont, amely magyarul épp Ezeréves Sólyom. Amerikai futball kedvelőknek sincs okuk szégyenkezésre, hiszen az Atlanta Falcons az NFL egyik topcsapatává nőtte ki magát az utóbbi években. 
 
 
 
Idehaza a Sólymok nevet íjászok ugyanúgy viselik, mint jégkorongozók, kosárlabdázók vagy hagyományörzők. Spanyolul a Falcons Halcónes - Guatemalában egy focicsapat, Chilében pedig egy kiváló műrepülő-csapat viseli ezt a nevet többek között. Oroszul a sólyom nem más mint a Sokol. Ugye sokaknak rémlik a Sokol rádió? Sőt, olyan csúcstechnológia is a Sólyom nevet viseli, mint az 1973-ban bevezetett és mind a mai napig használatos Sokol űrruha, amelyet minden, a Szojuz missziókon repülő kozmonauta használ. 
 
 
 
A repülésben a neves harci repülő, az F-16 viseli a Fighting Falcon nevet, míg a Dassault kiváló üzleti repülőgépeket gyárt Falcon néven. Az angol haditengerészetben 22, az amerikaiban 4 hadihajó viselte a Falcon nevet. Nagyon sok rakétatípust hívtak Falconnak. Sőt, a második világháború idején a  Weiss Manfréd Repülőgép- és Motorgyár által gyártott magyar WM-21-es repülőgép neve is Sólyom volt.
Retró számítógéprajongók még arra is emlékezhetnek, hogy a legendás Atari által készített utolsó házi számítógép is a Falcon nevet viselte.
 
 
 
 
Persze még hosszasan sorolhatnék egyéb "Sólyom"  referenciákat, úgy látszik a világban másokat nem zavar a név jelentése. ami pedig  a kiejtést illeti őszintén kérdezem - nem mindegy? :) Őnekik Szólijum lesz az, ami nekünk Sólyom. Ugyanarról beszélünk, akár Falcon, akár halcon, akár Falken, akár Sokol, akár valk, akár ハヤブサ, akár เหยี่ยวนกเขา. Egy csodás madárról,  melyet a világon mindenhol ismernek és elismernek....
 
Ha tetszett a cikk, lájkold és írd le a véleményed!