„RÓLUNK SZÓLUNK”

Révay András - 2004. november 29. 09:51

A Miniszterelnöki Hivatal 2004 novemberétől 2005 március végéig széles körű tájékoztató akciósorozatot indít az Unióval kapcsolatos informálódási lehetőségek megismertetésére .

Az EU Tájékoztató Szolgálat gyors és megbízható válaszokat ad az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekre. Tevékenységének fontos célkitűzése annak tudatosítása, hogy az Európai Unió mi vagyunk, az EU hétköznapjai a mi hétköznapjaink is. Ezt fejezi ki a kampány „Rólunk szólunk” elnevezése is.

Ennek során bemutatják, hogy az információk mindenki számára rendelkezésre állnak, és el is érhetőek, csak használni kell a meglévő forrásokat, az EU Tájékoztató Szolgálat lehetőségeit. A 2003 februárja óta működő EUvonal ingyenesen hívható telefonszámán – 06 80 38 2004 - az érdeklődők válaszokat kaphatnak az őket érintő és érdeklő EU-s kérdésekre. Az EUvonal honlapja (www.euvonal.hu) átfogó képet nyújt az Európai Unióról, intézményeiről, politikáiról, a Magyarországgal kapcsolatos legújabb információkról és hírekről. Az EUvonal munkatársai eddig több mint 120 ezer kérdésre válaszoltak, a honlapot több mint 1,3 millióan látogatták meg. A Magyarország minden megyeszékhelyén és Keszthelyen található Európai Információs Pontok (EIP) munkatársai személyesen, illetve különböző programok szervezésével nyújtanak információt az érdeklődők számára. Az ország 84 településén kialakított EU Közkönyvtári Hálózat tagjai egyrészt EU-s külön gyűjteménnyel rendelkeznek, másrészt ők is számos eseményt szerveznek régiójukban. Az egyes eseményeken a MEH által szerkesztett és kiadott kiadványok szolgálják a tájékoztatást.

A Rólunk szólunk programja időrendben a következő:

I. szakasz (2004. november-december)
EU advent
December 1-24. között külön honlap működik- www.euadvent.hu címen. A honlap virtuális advent-naptárt tartalmaz, 24 ablakkal. Minden nap egy új ablak „nyílik meg”, melyben egy uniós kérdés található. A kérdéseket regisztráció után a honlapon keresztül lehet megválaszolni. A mind a 24 kérdésre helyesen válaszolók közül egy játékos kétszemélyes külföldi utat nyer.

EU blog
Az uniós munkavállalással, tanulással, utazással kapcsolatos szakértő ad tanácsot a www.nlcafe.hu honlap olvasóinak, és blogot (internetes naplót) ír azoknak, akik jobban szeretnének elmélyedni a témában. A rovathoz egy játék is kapcsolódik. A program a kampány II. szakaszában is tart.

II. szakasz (2005. február-március)
Farsangi Pláza program
Vidéki városok plázáiban ismeretterjesztő akciókat szerveznek. Mivel a téli hónapokban, különösen a hétvégeken ott igen nagy a forgalom, egyszerre sok emberhez tudják eljuttatatni az információt. EU forródrót

A 84 kistelepülésen található közkönyvtári hálózat „EU sarkában” dekorált telefonokat helyeznek el, mellyel az EUvonal számát közvetlenül lehet hívni.
Freecard kampány Budapesti és vidéki kulturális intézményekben és szórakozóhelyeken ingyenes képeslapot (freecard) osztanak.

Az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseinket közvetlenül is feltehetjük az Europa Direct (06) 800 67891011 telefonszámán – akár magyarul is! Ám használata előtt ajánlatos tájékozódni, mert a 800-zal kezdődő telefonszámok nem minden országban ingyenesek.

 

Ha tetszett a cikk, lájkold és írd le a véleményed!