Megbízható segítség

Révay András - 2011. november 8. 12:37

Az Alexandra Kiadó 2008-banjelentette meg az első Étteremkalauzt. A kiadvány színvonalát jelzi, hogy az idén már az is rangot jelentett, ha egy étterem egyáltalán szerepel a Kalauzban.

 

Bár a könyv szerkesztése a négy év alatt sokat változott, a célja nem. A minősítők, akik magukat fel nem fedve keresik fel az éttermeket, jól körülhatárolható, állandó szempontok szerint értékelik és ellenőrzik a gasztronómiai teljesítményt. A nemzetközileg elfogadott, húszpontos rendszert használják, kiegészítve ezt egy saját, csak erre a könyvre jellemző minősítéssel. Fontos már az elején leszögezni: az értékelők nem csak a drága, „flancos” helyeket nézték, ahol a pincért a vendégtől csak a csokornyakkendő színe különbözteti meg. Elmentek ők egy piac melletti bisztróba is – persze, ha az ott kínált ételek minősége ezt indokolja! Van erre példa a könyvben, így bátran kézbe veheti az is, aki nem kíván egy főételért, mondjuk 1400 forintnál többet adni.

 

 

Az Étteremkalauz összeállítói elsősorban a konyha teljesítményét vették figyelembe, de nézték a szervizt, a kiszolgálás minőségét, az italkínálat színvonalát és az ár – érték arányt is. Szempont volt az alapanyag frissessége, a szezonhoz való igazodás, a konyhatechnológia, az étterem „személyisége”, a teljesítmény megbízhatósága. A tesztelők a személyes preferenciákat kizárva, kizárólag a minőség szempontjából ítélték meg az eltérő stílusú konyhákat, étteremszinteket, a legegyszerűbbtől a csúcsgasztronómiáig. Rövid, de pontos leírást adnak arról, hol, mit ettek és az milyen volt. Ízlésükre, ítéletükre bátran támaszkodhatunk, amikor magunknak keresünk egy helyet, ahol jó az ebéd, hangulatos a vacsora és megfizethetők az árak!

 

 

Az első kiadásban, 2008-ban még csak 150 étterem került a megvizsgáltak közé. Az idén már 330-nál is több. Köszönhető ez talán annak is, hogy ma már sok a jó vendéglő, több jó nyílik, mint rossz, és több rossz zár be, mint jó! A pontozók nagy feladatra vállalkoztak. Széltében – hosszában bejárták az országot, Soprontól Nyíregyházáig, Villánytól Balassagyarmatig. A pontszámok mellé „Alexandra-érmeket” is osztogattak, és még egy külön jelzéssel is csoportosították az éttermeket. Kár, hogy ez utóbbi szimbólumokat csak angolul értelmezték, a magyar nyelvű jelmagyarázatból ez a táblázat kimaradt. A korábbiakhoz képest változás még a szerkesztésben – bár ennek van, aki örül – hogy a 11 pontnál kevesebbet kapott éttermeknél egyáltalán nem tüntették fel a pontszámot. Az viszont az olvasót segítette volna jobban, ha az ételkategóriánkénti legolcsóbb és legdrágább ár feltüntetését az alig néhány étterem helyett esetleg többnél is elvégzik. Jó szolgálatot tesznek viszont a könyv végén a térkép-részletek, melyek – legalább Budapesten – megkönnyítik az eligazodást, a kiválasztott étterem megtalálását.

 

 

A legjobbakról – mindjárt a könyv elején - külön összeállítás található. Az élmezőny tagjait itt röviden be is mutatják. A felsorolást „Az év étterme” vezeti, követi őt „Az év konyhafőnöke”, „Az év felfedezettjei” – szerencsére ők mindig többen is vannak – majd „Az év étteremtulajdonosai” zárják a sort. Az értékelésben újdonság tavalyhoz képest a „jójó” éttermek csoportja, ahol jó étel, jó áron kapható. Ahol jó szívvel ajánlható, tisztes konyhát visznek és ételeiket sokak számára elérhető áron adják.

 

                                    ÉTTEREMKALAUZ 2011

                                     ISSN 2061-8298

                                     Alexandra Kiadó 2011

                                     Radin Print Nyomda

 

Ha tetszett a cikk, lájkold és írd le a véleményed!