Jó hangulat, baráti szellem

Révay András - 2014. november 28. 22:48

Idén is három helyen lesz egyszerre karácsonyi vásár Budapesten. November 28-án sötétedéskor elindul a téli forgatag a Vörösmarty téren. Második alkalommal rendezik meg az Advent Budapesten elnevezésű téli fesztivált a Deák tér melletti Városháza parkban, a Szent István Bazilika előtti tér idén negyedik alkalommal lesz az adventi időszak élményekkel teli találkozópontja.

Az év talán legbensőségesebb időszakához, adventhez érkeztünk, de ez feladatokat is ró ránk – mondta el a három rendezvényről tartott közös tájékoztatón Bán Teodóra, a Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója. Budapest ma már „a négy évszak fővárosa”. Minden évszakban egyedi és sajátos kulturális eseményekkel várja lakosait és látogatóit. A hírneves Tavaszi Fesztivál mellett már Téli Fesztiválról is beszélhetünk az adventi időszakban. Európa egyik legkedveltebb turisztikai attrakciójaként emlegetik a 16. Vörösmarty téri adventi-karácsonyi vásárt. Számos versenytársát megelőzve a budapesti rendezvény előkelő helyet foglal el a rangos ünnepi kínálatban. Első helyen állt tavaly a Sunday Times-nál, Európa hat legjobb karácsonyi vására között, de szerepelt a Travel&Leisure 10-es listáján, vagy az Expedia, a Times és a Daily Telegraph toplistáján is.

 A főváros vezetőinek is célja, hogy a várost minél nyitottabbá, élvezhetőbbé tegye, hogy minél kellemesebb legyen itt élni – tette hozzá dr. Bagdy Gábor, főpolgármester-helyettes. Mindehhez egy ilyen színvonalas rendezvény-sorozat nagymértékben járul hozzá. A karácsonyi, adventi vásár nem azonos azzal, hogy bemegyünk egy plázába, ahol rengeteg idegen ember egymás mellett és árutömegek mellett szaladgál. Itt közelebb kerülünk egymáshoz! A máskor tapasztalható „társadalmi elmagányosodás” helyett itt érezzük azt a jó hangulatot, baráti szellemet, ami körüllengi az ilyen rendezvényeket. Ilyen városban pedig mindannyian szívesebben élünk.

 Idegenvezetőként kezdte pályafutását dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Már akkor is tapasztalta, mennyire szeretik a turisták a Belvárost. Nyáron nem nagy művészet idecsábítani a külföldieket, télen annál inkább többet kell dolgozni, hogy ne csappanjon a látogatási kedv. Az ilyen remek vásárok viszont hatalmas segítséget nyújtanak. Számos külföldi vendég már pontosan az adventi vásárok miatt érkezik Magyarországra. Budapest programgazdagsága, zenei kínálata – hogy a kiváló műemlék termálfürdőket már ne is említsük – számtalan lehetőséget kínál, olykor az egész családnak együtt a szórakozásra, és rendkívül jelentős nemzetközi vonzerővé vált.

 Ez a ma már tizenötödik évébe lépő rendezvény valóban egyre több turistát hoz a fővárosba külföldről, de belföldről is – erősített meg dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Egyik fő célja, hogy szép emlékekkel, kézműves termékekkel és gasztronómiai élményekkel is gazdagabbak legyen az ideutazók. A Vörösmarty téren százhuszonegy kézműves jelenik meg a legkülönbözőbb termékekkel, a mézeskalácstól az ékszereken, kerámia tárgyakon át szűcs- és bőrmunkákig. Kaphatók természetesen ínyenceknek való finomságok is: sajtok, sonkák, kolbászok, valamint desszertfélék: marcipán és csokoládé bonbonok. Könnyű lesz a megfelelő, személyre szóló ajándékot kiválasztani.

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál mesés dekorációval, ünnepi fényekkel és számtalan programmal várja a látogatókat, akik Budapest leghosszabb ideig látható, legnagyobb felületű fényfestésében gyönyörködhetnek. Az esemény fő pontjaként Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke eleveníti fel az adventi időszak legfontosabb üzeneteit és gyújtja meg a koszorú első gyertyáját. A Városháza Parkban gyerekprogramokban sem lesz hiány. Péntekenként 16 órától tartják az óvodások és iskolások által környezetkímélő anyagokkal dekorált fenyőfák köztéri kiállítás-megnyitóját, melyet három turnusban rendeznek meg, minden héten bővítve a stilizált „fenyőerdőt”.

 Újdonságként idén a Zrínyi utcában „gasztro-kiállítók” sorakoznak fel, többek között eredeti belga gofrit, frissen készített tésztaételeket kínálva. A magyaros ízeket kolbászok és gyümölcspálinkák, hagyományos és nem mindennapi édességek képviselik. A kézműves karácsonyi vásári forgatag és a korcsolyapálya mellett az Üvegházban hétköznap esténként amatőr kórusok, zeneiskolák növendékei, színjátszó csoportok és zenekarok adják elő karácsonyi műsoraikat, a négy adventi hétvégén délután 16 órától kezdődnek a jobbnál jobb programok, melyek mindegyike ingyenesen látogatható. Szombatonként szintén a gyerekek vehetik birtokba az Üvegházat. 16 és 17 órától diafilmvetítés, karácsonyi mesejátékok és interaktív gyerekkönyv-bemutatók váltják egymást.

Miközben a szülők a kézműves termékeket és finom falatokat kínáló vásárban sétálva megveszik az ajándékokat – például a Virtuózok-gálakoncertre szóló belépőt – a gyerekeket minden nap 200 négyzetméteres, ingyenes korcsolyapálya várja, ahol díjmentes korcsolyaélezésre és kölcsönzésre is lehetőség lesz. Csoportok esetén a jégkorongozást is kipróbálhatják. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei adománypontokon egy mézeskalács szívvel várják mindazokat, akik szeretnének hozzájárulni nehéz sorsú embertársaink megsegítéséhez. A vásár szervezői egészen december végéig további jótékonysági napokat is tartanak.

www.adventiunnep.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold és írd le a véleményed!