Emlékezni kötelesség

Révay András - 2011. január 25. 18:41

Különleges vendég érkezett Magyarországra a budapesti gettó 1945-ös felszabadulásának évfordulójára.
Ebből az alkalomból idehaza egy könyve is megjelent.
Nem véletlen, hogy Izrael állam volt országos főrabbijának 2011 első heteiben legfontosabb útja Budapestre vezetett, hiszen egyrészt most emlékezünk meg a budapesti gettó 1945-ös felszabadulásának évfordulójáról, másrészt az Európai Unió soros elnökségét a Magyar Köztársaság látja el – hangsúlyozta Zoltay Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója. Ennek a látogatásnak azért van különleges jelentősége, mert Izrael volt főrabbija nem csak a világ zsidóságát képviseli, hanem az áldozatok emlékét is. Most velünk hajt fejet 600 000 magyar zsidó mártír emléke előtt. A hetvenhárom éves Israel Méir Lau nem mindennapi személyiség. Tel Aviv, Jaffo és Izrael állam volt főrabbija 1937-ben született a lengyelországi Pjotrekovban. 1942-ben a város zsidóságának többségével együtt elhurcolták őt is a treblinkai táborba, ahol édesapja, Moshe Chaim Lau életét vesztette. Israel Meir Lau annak köszönhette életét, hogy másik táborba szállították. Hét évesen élte túl a holokausztot. Felszabadulása után Palesztinába, Izraelbe mehetett, ahol kiváló iskolákban tanult. Korán kitűnt nagyszerű kapcsolattartó és tanítói képességével. 1971-ben Észak-Tel-Aviv rabbijává választották, itt írta meg és adta ki rögtön híressé lett könyvét, azt a kötetet, amelynek címe ugyanaz, mint a most, Budapesten megjelent kiadásé: „A zsidó élet törvényei”. E nagyszerű összefoglalót azonnal több nyelvre, így németre, angolra, oroszra és magyarra is lefordították. A magyar fordításnak Izraelben ráadásul két kiadása volt, amelyekből hozzánk is eljutott egy bizonyos mennyiség. Ám a megújult, kiteljesedett és felélénkült zsidó élet itt, Magyarországon igényelte, mondhatni kikövetelte új kiadását. Sok embernek hiányzik az érzés, a folyamatos feltöltődés és feloldódás, melyhez a könyv most hozzásegít. Stílusa egyszerű, vonzó, szerkezete világos áttekinthető. Lehet tankönyv vagy családi útmutató, lelki egészségünk őre. A mű bibliai tanítás, irodalmi olvasókönyv, történelmi példázatok tára, egy szóval: letehetetlen!
Ez a könyv kétezer év távolból hoz közel egy kultúrát – mondta a szerző, Israel Méir Lau főrabbi. Hiszen a ma élő ember, még ha érdeklődő és vallásos is – nem biztos, hogy tudja, mit rejt, mit jelképez a zsidó otthonok bejáratánál található kis doboz, a mezuza. Több száz országban a világon összesen tizenhárom milliónál is több zsidó él, akik száz és száz különböző nyelven beszélnek. Legnagyobb ellenségük a tudatlanság. Mi tartja őket össze? Az ünnepek: a sófár megfújása, az engesztelő nap, a jom kippur, a pészahi széder este, a hanuka.
Köszönet illeti mindazokat, akik lehetővé tették, hogy ez a könyv eljusson minden érdeklődőhöz. Nem csak az idősekhez, de a fiatalokhoz is, a fiainkhoz, lányainkhoz, hogy ez a mi gyönyörű zsidó kultúránk és a hagyományaink tovább élhessenek – emelte ki a főrabbi. A kötet most új köntösben jelent meg, szövegét, nyelvhasználatát is napjaink igényei szerint igazították. Haszonnal forgathatja majd mindenki fölelevenítve ezáltal korábban már halványuló ismereteit, de segíthet kinek-kinek identitása megerősítésében is.
Israel Méir Lau
A zsidó élet törvényei
ISBN 978-963-7010-61-3
MAZSIHISZ Kiadás 2010
Print &Shop Desing Kft.


Ha tetszett a cikk, lájkold és írd le a véleményed!