Cézanne kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

Utazonet.hu - 2012. október 26. 13:01

Egészen biztosan 2012 egyik legjobban várt és legizgalmasabb kiállítása a most megnyílt "Cézanne és a múlt", amelyen 140 műalkotás látható a világ 40 gyűjteményéből.

A kiállítás kurátora Geskó Judit, húsz éve találta ki a koncepciót, és öt évig dolgozott rajta. Tapasztalat bőven van már, hiszen ő volt a kurátora a 2003-as "Monet és barátai", illetve a 2006-os "Van Gogh Budapesten" tárlatoknak is. Cézanne-nak most közel száz képét lehet Budapesten megnézni, de rengeteg olyan képet is láthatunk, amelyek hatottak a modern festészet atyjának tartott francia zsenire, illetve néhány olyat is, amely más módon kapcsolódik Cézanne-hoz. Utóbbira példa egy Munch-portré arról a művészettörténészről, aki először foglalkozott komolyan Cézanne munkásságával. A Cézanne-ra ható alkotások között pedig Raffaello-grafikától Bernini-szoborig, Pissarro vagy éppen Manet munkáiig számos olyan alkotást is lehet látni, amelyek önmagukban is különlegességek ebben a mindent másképpen csináló országban.

 

 

A csütörtöktől február 17-ig nyitvatartó kiállításon 140 műalkotás látható, a világ 40 gyűjteményéből. A Louvre, a British Museum, a Metropolitan és még sok nagyon híres múzeum adta kölcsön műtárgyait. A magyar állam 300 millió forinttal, az ING csoport pedig 120 millióval támogatta, hogy létrejöhessen a kiállítás. Hogy meglegyen az állami garancia a képek biztosítására, még törvényt is kellett módosítani e tárlat kedvéért a parlamentnek. További információk a kiállításról és a jegyekről a Szépművészeti honlapján. (forrás: index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold és írd le a véleményed!