Akiknek a világ tapsolt

Révay András - 2005. január 17. 15:33

Jó évet tudhat maga mögött a Fővárosi Nagycirkusz.

Az 5. Nemzetközi Cirkuszfesztivál valamennyi előadása telt ház előtt zajlott és az összes többi műsor iránt is nagy volt az érdeklődés. A Kínai Nagycirkusz vendégszereplése egyenesen az év szenzációjának bizonyult. Sorok álltak a jegyekért!

Várhatóan a 2005. évi kezdet sem marad el ettől a sikersorozattól. „Akiknek a világ tapsolt” címmel, két hónapig lesznek láthatóak a külföldről hazatért magyar, és rangos elismerésekkel díjazott külföldi vendégművészek. A nyitóképben egy fiatal, csinos magyar artistalány, Anita mutatja be új légtornász produkcióját a lengő karikán. Az artista pályát 13 évesen kezdte és mint lovas zsonglőr, lovas akrobata járta be a világot. Dolgozott Svájcban, Olaszországban, Ausztriában, valamint az Egyesült Államokban ahol a legjobb cirkuszoknál (Ringlig, Soleil) töltött el öt évet. Váradi Éva lábzsonglőr már a harmadik generáció a Váradi (Weis) akrobata dinasztiában. Műfajában jelenleg a világ legjobbjai között emlegetik, ezt az is bizonyítja, hogy 2004-ben a „Porond csillaga „ díjjal tüntették ki.

Az Anton és Szergej akrobata duó testvérpárjának szülei a sport akrobatikában mindketten többszörös világbajnokok voltak. A fiúk is a versenysportban kezdték pályafutásukat. Két éve dolgoznak cirkuszban, eddig Olaszországban szerepeltek egy vízi cirkusznál. A Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon harmadik helyezést értek el. Jimmy Folco bohóc Olaszországból érkezett. Családja tizenegy generációra visszamenően mindig bohóc és artista volt. Először jár Magyarországon a hagyományos latin humort képviseli.

Bizonyára a gyerekek kedvence lesz Gladis és Philip fókaidomítása. Az oroszlánfókák ugyanis rendkívül intelligens, tanulékony állatok. Annyira játékosak, hogy szemmel láthatóan élvezik, amit csinálnak. A Trio James ugródeszka akrobaták magyarok. A nemzetközi hírű Kisfaludi csoportban kezdték artista pályafutásukat, 2003-ban a Szaratovi Cirkuszfesztivál különdíját kapták meg. Svájc, Hollandia, Franciaország és Oroszország után ismét Magyarországon láthatjuk őket.

Nem kevésbé látványos Lilla, az elefánt műsora sem. Idomítója, Donnert Antal több mint száz éves múlttal rendelkező cirkuszdinasztia tagja. A családban hagyomány, hogy különféle állatok tanításával foglalkoznak. Most a 44 éves, négy tonnás elefánt kisasszony a sztár, Fellépett már Európa minden országában. Kevesen tudják, hogy oroszlánok nem csak Afrikában élnek, hanem Indiában is. A történelmi időkben az oroszlán egy sokkal elterjedtebb faj volt, mint manapság. Az embernek azonban „sikerült” kiirtania Délkelet Európa, Arábia és Kisázsia földjéről, így már csak Indiában a Sassan-Gir vadrezervátumban él kb. 150 példány az indiai oroszlánból. Yvonne és Knuth Muderack Németországból érkeztek és 12 éve dolgoznak ezekkel a különleges állatokkal. Díjazottak voltak a franciaországi Mass-i és a belgiumi Liege-i Cirkuszfesztiválon.

Nereus Lajos zsonglőr is artista családban született. Már 8 éves kora óta gyakorolja ezt a nehéz mesterséget. Első fellépése 12 éves korában Libanonban volt. Fiatal kora ellenére már több fesztiválon is szerzett díjakat, 1999-ben megkapta a „Porond csillaga” kitüntetést. 1995-ben a világon másodikként 10 karikát is dobott, próbán már tudja a tizenkettőt, de vágya, hogy egyedüliként a világon 13 karikát dobjon.

Zsonglőrözni lehet - mint ebben a műsorban már volt rá példa - kézzel, sőt lábbal is. Ha a zsonglőr kellékek emberek, azt hívják ikária játékoknak és ha mindez együtt a porondon száguldó motorkerékpáron történik, az a Kuskov csoport! Rendkívül látványos produkció, aminek az értékét tovább növeli, hogy nagyszerű koreográfiával, zenére dolgoznak.

A Duó Simet szenzáció a magas drótkötélen. A pár férfi tagja artista szülők gyermeke, 1978 óta dolgozik a „magas dróton” feleségével Olgával, aki Moszkvában végezte el a cirkusz iskolát. Az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 1996-ban harmadik lett, Kínában a Wuhani és Lengyelországban a Varsói Cirkuszfesztiválon aranyérmet nyert. Azok közé a ritka artisták közé tartozik, aki nem használ semmilyen biztosító eszközt (háló, biztosító öv) sem. Már több alkalommal mutatott be úgynevezett „sky walk”-ot azaz kifeszített drótkötélen magas épületek között ment át. Ismerik a világ mind az öt kontinensén.

A Fővárosi Nagycirkusz új – bátran mondhatjuk – szenzációsnak ígérkező műsora január 15-től március 6-ig tekinthető meg. A szervezők annyit elárultak, hogy utána ismét egy látványos előadás következik majd: augusztus végéig egy jégcirkusz vendégszereplésében gyönyörködhet a közönség.

 

Ha tetszett a cikk, lájkold és írd le a véleményed!